Bibliografia UJ CM




Zapytanie: ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I METABOLIZM
Liczba odnalezionych rekordów: 59



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wersja do druku | | | Nowe wyszukiwanie
1/59
Agnieszka Radom, Artur Błaszczyk, Stanisław Pieczarkowski, Andrzej Wędrychowicz, Przemysław Tomasik.
Suplementacja witaminą D diety pacjentek z rakiem piersi.
(Vitamin D diet supplemantation in patients with breast cancer.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2017 : R. 44, nr 3, s. 210-218, bibliogr. 34 poz.
Autor korespondencyjny: Przemysław Tomasik.
p-ISSN: 0209-164X

AP
POG
KBN
Adres url:
2/59
Maciej Kołakowski, Michał Kukla, Mirosław Jarosz.
Farmakoterapia w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby.
(Farmacotherapy of nonalcoholic fatty liver disease..)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2011 : R. 38, nr 4, s. 269-283, bibliogr.
Autor korespondencyjny: Maciej Kołakowski.
p-ISSN: 0209-164X

AP
POG
KBN
3/59
Paweł Jagielski, Juliusz Przysławski, Izabela Bolesławska, Wacław Laskowski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Optymalne racje żywnościowe II - eksperymentalna aplikacja IZABELLA.
(Optimum food rations II - experimental IZABELLA application.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2011 : R. 38, nr 4, s. 231-244, bibliogr. 13 poz.
p-ISSN: 0209-164X

AP
ORG
KBN
4/59
Bogna Grygiel-Górniak, Juliusz Przysławski, Adam Szczepanik, Jaśmina Żwirska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Aktywność enzymatyczna markerów stresu oksydacyjne-go, a ryzyko aterogenezy w grupie kobiet otyłych po menopauzie.
(Enzymatic activity of oxidative stress parameters and the risk of atherosclerosis in the group of obese postmenopausal women.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2009 : R. 36, nr 2, s. 413-417.
AP
ORG
KBN
5/59
Juliusz Przysławski, Izabela Bolesławska, Marian Grzymisławski, Jerzy Bertrandt, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Poziom spożycia składników podstawowych w grupie mężczyzn stosujących tradycyjny i optymalny model żywienia.
(The intake of basic nutrients among men on traditional and "optimal" diet.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2009 : R. 36, nr 1, s. 251-255, il., bibliogr. 14 poz.
AP
ORG
KBN
6/59
Agnieszka Woźniak Kosek, Piotr Kochan.
Safety of probiotics contained in food in relation to human health.
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2009 : R. 36, nr 5-6, s. 707-713, il., bibliogr. 23 poz.
AP
POG
KBN
7/59
Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Beata Piórecka, Paweł Jagielski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi wśród dzieci w wieku przedszkolnym w Krakowie.
(Diet supplementation with vitamin-mineral preparations among preschool children in Krakow.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2009 : R. 36, nr 1, s. 12-18, il., bibliogr. 11 poz.
AP
ORG
KBN
8/59
Anna Tabor, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Jerzy Starzyk.
Występowanie modyfikowalnych czynników ryzyka chorób układu krążenia u dziewcząt chorych na Zespół Turnera.
(The frequency occurence of the cardiovascular disease modifiable risk factors at girls with Turner Syndrome.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2009 : R. 36, nr 2, s. 402-407.
AP
ORG
KBN
9/59
Agnieszka Pilc, Małgorzata Wronka, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Blogi jako nowe narzędzie w diagnozie zaburzeń odżywiania.
(Blogs as a new tool in the diagnosis of the eating disorders.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 111-117, bibliogr. 12 poz.
AP
ORG
KBN
10/59
Emilia Kolarzyk, Agata Skop-Lewandowska.
Charakterystyka wybranych zachowań żywieniowych krakowskich studentek kierunków medycznych oraz licealistek.
(The characteristics of chosen dietary behaviour of Krakow Medical female students and pupils.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 188-193, il., bibliogr. 17 poz.
AP
ORG
KBN
11/59
Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Jakościowa ocena jadłospisów przedszkolnych w regionie Krakowa.
(Qualitative estimation of the kindergarden's menus in the Krakow region.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 133-138, bibliogr. 12 poz.
AP
ORG
KBN
12/59
Joanna Chłopicka, Paweł Paśko, Zofia Zachwieja.
Ocena sposobu żywienia studentów wydziału farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w latach 2003 i 2004. Część II : Witaminy.
(Assessment of nutrition of students of Faculty of Pharmacy of the Jagiellonian University Medical School in Cracow in 2003 and 2004. Part II : Vitamins.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 684-690, bibliogr. 12 poz.
AP
ORG
KBN
13/59
Maria Cisek, Hanna Martko, M[ałgorzata] Schlegel-Zawadzka.
Ocena sposobu żywienia uczniów w Zubrzycy Górnej.
(Evaluation of nutritional habits among school children in Zubrzyca Górna.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 595-601, il., bibliogr. 6 poz., abstr.
AP
ORG
KBN
14/59
Maria Cisek, Hanna Martko, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Ocena stanu odżywienia uczniów w Zubrzycy Górnej.
(Evaluation of nutritional status in school children from Zubrzyca Górna.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 602-606, bibliogr. 7 poz.
AP
ORG
KBN
15/59
Maria Fołta, Miroslaw Krośniak, Agnieszka Piotrowska, Zofia Zachwieja, Jan Błaszczyk.
Właściwości antyoksydacyjne oraz zawartość polifenoli w sokach z jabłek starych i nowych odmian.
(Antioxidant activity and total phenolics content in the apple juice obtained from old and new varieties of apples.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 544-549, il., bibliogr. 11 poz.
AP
ORG
KBN
16/59
Paweł Paśko, Magdalena Bednarczyk, Zofia Zachwieja.
Właściwości żywieniowe i zdrowotne szarłatu i komosy. Część I : Dotychczasowy stan wiedzy nt. właściwości odżywczych szarłatu (Amaranthus sp.).
(Research on nutritional and health-enhancing properties of the amaranthus and quinoa. Part 1 : current state of research of nutritional properties of the amaranthus (Amaranthus sp.).)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 3-4, s. 1256-1260, il., bibliogr. 25 poz.
AP
POG
KBN
17/59
Paweł Paśko, Henryk Bartoń, Maria Fołta, Miroslaw Krośniak, Zofia Zachwieja, Shela Gorinstein.
Właściwości żywieniowe i zdrowotne szarłatu i komosy. Część II : Wpływ dodatku nasion szarłatu i komosy do pasz szczurów na wybrane wskaźniki biochemiczne tych zwierząt karmionych dietą wysoko fruktozową.
(Research on nutritional and health-enhancing properties of the amaranthus and quinoa. Part 2 : influence of the amarantus and komosa seed additive to rat fodder on selected biochemical indicators of the animals when fed with high-fructose diet.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 3-4, s. 1261-1268, bibliogr. 14 poz.
AP
ORG
KBN
18/59
Anna Tabor, Jerzy Starzyk, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zaburzenia stanu odżywienia u dzieci chorych na Zespół Turnera - przegląd.
(Nutritional statusdisorders In Tuner Syndrome - review.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 144-152, il., bibliogr. 40 poz.
AP
POG
KBN
19/59
Beata Piórecka, Paweł Jagielski, Katarzyna Wójcik, Jaśmina Żwirska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej w Małopolsce.
(Eating habits of adolescents in Malopolska.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 620-628, bibliogr. 15 poz.
AP
ORG
KBN
20/59
Paweł Jagielski, Beata Piórecka, Jaśmina Żwirska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zastosowanie sieci neuronowych do wyznaczania wskaźnika względnej masy ciała (BMI) w odniesieniu do siatek centylowych.
(The use of neural networks for calculation of the body mass index (BMI) with reference to percentile charts.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 78-83, il., bibliogr. 13 poz.
AP
ORG
KBN
21/59
Katarzyna Malinowska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Żywność ekologiczna - nowy trend czy świadomy wybór przez młodych ludzi z Tarnowa.
(Ecological ford - new trend or conscious choince by young people from Tarnów region.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2007 : R. 34, nr 1-2, s. 163-169, bibliogr. 6 poz.
AP
ORG
KBN
22/59
Henryk Bartoń.
Glin w żywności.
(Aluminum in food.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 2, s. 974-982, il., bibliogr. 49 poz.
AP
POG
KBN
23/59
Paweł Zagrodzki, Agnieszka Kawalec.
Interakcje selenu z pierwiastkami biogennymi i toksycznymi. Część I. Interakcje z metalami śladowymi.
(Selenium interactions with bio- and toxic elements. Part I. Interactions with trace elements.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 1, s. 254-256, bibliogr. 10 poz.
AP
POG
KBN
24/59
Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Marlena Poździoch.
Internet jako źródło wiedzy żywieniowej.
(Internet as source of nutritional knowledge.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 2, s. 1109-1116, bibliogr. 12 poz.
AP
ORG
KBN
25/59
Paweł Paśko, Mirosław Krośniak, Joanna Chłopicka, Iwona Zagrodnik, Zofia Zachwieja.
Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 2003-2004. Część I. Składniki mineralne.
(Assessment of nutrition of students of Faculty of Pharmacy of the Jagiellonian University Medical School in Cracow in 2003 and 2004. Part I : Mineral components.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 1, s. 660-667, il., bibliogr. 12 poz.
AP
ORG
KBN
26/59
Paweł Jagielski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Porównanie zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej wśród studentów stosujących dietę tradycyjną oraz wegetariańską.
(Comparison of food behaviour and physical activity in students on traditional diet and vegetarian diet.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 1, s. 331-338, il., bibliogr. 25 poz.
AP
ORG
KBN
27/59
Monika Krzeczkowska, Włodzimierz Opoka, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Sól kuchenna - najpopularniejsza przyprawa.
(Kitchen salt - the most popular spice.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 2, s. 967-973, bibliogr. 10 poz.
AP
POG
KBN
28/59
Włodzimierz Opoka, Robert Piech, Marek Szlósarczyk, Jaśmina Żwirska, Paweł Jagielski, Władysław W. Kubiak, Jan Krzek, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zawartość selenu w wybranych wodach do picia dostępnych w handlu oznaczona metodą katodowej woltoamperometrii strippingowej.
(Selenium content in select drinking waters accessible on market determined by cathodic stripping volatmmetry method.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 2, s. 830-835, bibliogr. 7 poz.
AP
ORG
KBN
29/59
Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Ewa Babicz-Zielińska, Juliusz Przysławski, Zbigniew Szyguła.
Żywieniowe i pozażywieniowe aspekty zaburzeń w sposobie i stanie odżywienia młodzieży w okresie pokwitania. Badania NUPHACT-POLYS.
(Nutritional and extra-nutritional aspects of disorders in youth eating habits and nutritional status during pubescence phase. NUPHACT-POLYS Study.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2005 : R. 32 supl. 1 cz. 2, s. 1067-1071, bibliogr. 36 poz.
AP
POG
KBN
30/59
Eugeniusz Rozmysł, Anna Kłos, Jerzy Bertrandt, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Ocena zjawiska indywidualnej suplementacji diety witaminami i składnikami mineralnymi wśród żołnierzy pełniących zasadniczą służbę wojskową.
(Estimation of individual diet's supplementation with vitamins and mineral elements among soldiers doing military service.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 1/2, s. 392-397, bibliogr. 16 poz.
AP
ORG
KBN
31/59
Jolanta Czarnocińska, Ewa Babicz-Zielińska, Lidia Wądołowska, Juliusz Przysławski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Porównanie ważkości czynników wyboru warzyw i owoców spożywanych przez osoby dorosłe o różnym statusie zatrudnienia.
(Comparison of importance of selection factors regarding vegetable and fruit eaten by adults of different employment status.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 1/2, s. 319-323, il., bibliogr. 13 poz.
AP
ORG
KBN
32/59
Henryk Bartoń, Zofia Zachwieja, Maria Fołta.
Przewidywany udział wody pitnej w zalecanym dziennym pobraniu magnezu przez populację Krakowa (rok 2001).
(Expected participation of potable water in recommended daily magnesium intake in Kraków population (year 2001).)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 1/2, s. 544-549, il., bibliogr. 13 poz.
AP
ORG
KBN
33/59
Juliusz Przysławski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Jarosław Walkowiak, Izabela Bolesławska, Jacek Nowak.
Sposób żywienia, a stężenia cynku w surowicy i erytrocytach w grupie młodych kobiet i mężczyzn.
(Nutrition manner and zinc concentration in blood serum and erythrocytes in group of young men and women.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 1/2, s. 260-265, il., bibliogr. 22 poz.
AP
ORG
KBN
34/59
Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Juliusz Przysławski, Jarosław Walkowiak, Izabela Bolesławska, Jacek Nowak.
Wpływ suplementacji cynkiem na jego stężenia w surowicy i erytrocytach, wśród młodych kobiet i mężczyzn.
(Supplementation with zinc influence on its concentration in blood serum and erythrocytes among young men and women.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 1/2, s. 143-148, il., bibliogr. 25
AP
ORG
KBN
35/59
Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Wybrane żywieniowe uwarunkowania wystąpienia zaburzeń depresyjnych.
(Selected nutritional conditionings of depression occurence.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 1/2, s. 246-250, il., bibliogr. 18 poz.
AP
ORG
KBN
36/59
Jaśmina Żwirska, Marek Ludwik Grabowski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zatrucia i zakażenia pokarmowe pałeczkami Salmonella spp. w Krakowie i Małopolsce w latach 1999-2002.
(Poisoning and alimentary infection with Salmonella spp. in Kraków and Małopolska region in 1999-2002.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2003 : R. 30, nr 3/4, s. 1110-1114, bibliogr. 9 poz.
AP
ORG
KBN
37/59
Elżbieta Gabrowska, Mikołaj Spodaryk.
Ocena sposobu żywienia osób starszych mieszkających w Krakowie.
(Assessment of nutrition of elderly individuals lived in Cracow.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2002 : R. 29 supl., s. 203-208, bibliogr. 10 poz.
AP
POG
KBN
38/59
Ewa Babicz-Zielińska, Rafał Nazarewicz, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Postrzeganie własnej sylwetki a możliwości występowania zaburzeń w odżywianiu w grupie nastolatek.
(Own body perception as resulting in possible eating disorders among adolescent girls.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2002 : R. 29 supl., s. 366-370, bibliogr. 7 poz.
AP
ORG
KBN
39/59
Jolanta Czarnocińska, Ewa Babicz-Zielińska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Lidia Wądołowska, Juliusz Przysławski.
Wpływ wieku i płci mieszkańców Szczecina na preferencje dla produktów zbożowych.
(Effect of age and sex of persons from szczecin on preferences for cereals products.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2002 : R. 29 supl., s. 340-344, bibliogr. 11 poz.
AP
ORG
KBN
40/59
Jolanta Czarnocińska, Ewa Babicz-Zielińska, Lidia Wądołowska, Juliusz Przysławski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Wpływ wieku i płci mieszkańców Szczecina na preferencje dla warzyw i owoców.
(Effect of age and sex of persons from Szczecin on preferences for vegetables and fruits.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2002 : R. 29 supl., s. 334-339, bibliogr. 11 poz.
AP
ORG
KBN
41/59
Juliusz Przysławski, Lidia Wądołowska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Ewa Babicz-Zielińska, Jolanta Czarnocińska.
Zastosowanie metody analizy skupień w ocenie zachowań żywieniowych młodzieży.
(Cluster analysis the evaluation of nutritional behaviour of Polish youth.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2002 : R. 29 supl., s. 319-327, il., bibliogr. 16 poz.
AP
ORG
KBN
42/59
Lidia Wądołowska, Juliusz Przysławski, Jolanta Czarnocińska, Ewa Babicz-Zielińska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Zastosowanie sieci neuronowych w przewidywaniu częstości spożycia produktów mlecznych w oparciu o ich preferencje pokarmowe i ważkość czynników wyboru.
(The neural networks application in diary products intake frequency prediction based on their food preferences and the choice factors significance.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2002 : R. 29 supl., s. 328-333, il., bibliogr. 9 poz.
AP
ORG
KBN
43/59
Jolanta Czarnocińska, Ewa Babicz-Zielińska, Lidia Wądołowska, Juliusz Przysławski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Czynniki wpływające na preferencje produktów zbożowych wśród młodzieży szczecińskiej.
(The factors influencing the preferences for cereals among young people of Szczecin.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28 supl., s. 502-507, il., bibliogr. 13 poz.
AP
KBN
44/59
Lidia Wądołowska, Ewa Babicz-Zielińska, Juliusz Przysławski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Jolanta Czarnocińska.
Czynniki wpływające na wybór produktów mlecznych wśród 16-letniej młodzieży.
(Factors influencing the choices of dairy products among 16-year-old young people.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28 supl., s. 525-531, il., 17 poz.
AP
KBN
45/59
Juliusz Przysławski, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Ocena poziomu spożycia energii oraz wybranych składników mineralnych występujących w racjach pokarmowych ludzi zdrowych oraz z zadeklarowaną depresją.
(Evaluation of the intake of energy and selected minerals present in the food rations of healthy people and patients with declared depression.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28 supl., s. 424-427, il., bibliogr. 16 poz.
AP
KBN
46/59
P[rzemysław] J. Tomasik, I[wona] Rogatko, K[rystyna] Sztefko.
Ocena wydalania kreatyniny u dzieci żywionych preparatami mlekozastępczymi na bazie soi.
(Urinary excretion of creatinine in infants fed with milk-free formulas.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28, nr 2, s. 140-145, il., bibliogr. 15 poz.
AP
ORG
KBN
47/59
Zbigniew Janeczko, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Owoce cytrusowe - źródło substancji odżywczych i leczniczych a zwyczaje i upodobania żywieniowe wśród dzieci i młodzieży.
(Citrus fruits as a source of nutrients and remedies, and food habits among children and young people.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28 supl., s. 765-769, il., bibliogr. 9 poz.
AP
KBN
48/59
Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Juliusz Przysławski, Ewa Babicz-Zielińska, Lidia Wądołowska.
Sieci neuronowe - nowe narzędzie w analizie danych w naukach żywieniowych.
(Neural networks - a new instrument in the analysis of data in nutrition sciences.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28 supl., s. 898-903, bibliogr. 23 poz.
AP
KBN
49/59
Henryk Bartoń, Zofia Zachwieja, Maria Fołta.
Udział wody pitnej w realizacji dziennego zapotrzebowania mieszkańców Krakowa na miedź. Badania pilotażowe.
(The contribution of drinking water in meeting the daily copper requirement of inhabitants of Cracow. A pilot study.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28 supl., s. 461-463, bibliogr. 8 poz.
AP
KBN
50/59
Henryk Bartoń, Zofia Zachwieja.
Źródła błędów w analizie makro- i mikropierwiastków w żywności.
(The potential sources of error in analysis of macro- and trace elemnts in food.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2001 : R. 28, nr 1, s. 46-60, bibliogr. 12 poz.
Referat wygłoszony na IV Krzjowych Warsztatach Żywieniowych nt. : "Ocena żywności i żywienia", Zielonka, 6-8 września 2000.
RZP
KBN
51/59
Emilia Kolarzyk, Agnieszka Ostachowska-Gąsior.
Eating disorders among students of Collegium Medicum of the Jagiellonian University in Cracow.
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2000 : R. 27, nr 4, s. 356-363, il., bibliogr. 23 poz.
AP
ORG
KBN
52/59
Henryk Bartoń, Zofia Zachwieja, Maria Fołta.
Ocena udziału wody pitnej w realizacji dziennego zapotrzebowania mieszkańców Krakowa na wapń - badania pilotowe.
(The evaluation of drinking water contribution to the realization of daily calcium requirement of inhabitants of Cracow - a pilot study.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2000 : R. 27 supl., s. 154-157, il., bibliogr. 5 poz.
AP
KBN
53/59
Ewa Babicz-Zielińska, Juliusz Przysławski, Lidia Wądołowska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Maria Śmiechowska.
Wpływ miejsca studiów na preferencje tłuszczów wśród młodych kobiet.
(The influence of the place of residence on fat preferences among young female university students.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2000 : R. 27 supl., s. 194-196, il., bibliogr. 7 poz.
AP
KBN
54/59
Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Andrzej Zięba, Dominika Dudek.
Zwyczaje żywieniowe a zawartość cynku we krwi u pacjentów w chorobach afektywnych. Badania wstępne.
(Food habits and the zinc content in the blood of patients with affective diseases.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
2000 : R. 27 supl., s. 216-219, il., bibliogr. 9 poz.
AP
KBN
55/59
Roman Lutyński.
Pięćdziesiąt lat badań nad stanem odżywienia i żywienia ludności Polski południowej.
(Fifty years of investigations on the nutritional status and nutritional patterns of the population in southern Poland.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
1996 : T. 23., nr 3, s. 251-256, bibliogr. 35 poz.
AP
HIS
56/59
Wera Kulesza, Marzanna Magdoń, Anna Waśkiewicz, Krzysztof Szuba, Barbara Pardo, Iwona Morawska, Mirosław Słowiński, Ryszard Mizera, Elżbieta Sygnowska, Ryszard Morawski.
Assessment of dietary habits of selected populations participating in the Pol-Monica programme. Part I. Characteristics of the dietary habits of the urban and rural populations.
Żywienie Człowieka i Metabolizm
1990 : R. 17., nr 1, s. 14-20, il.
AP
ORG
57/59
Wera Kulesza, Ryszard Morawski, Mirosław Słowiński, Zofia Sekuła, Elżbieta Sygnowska, Aleksander Celiński, Anna Waśkiewicz, Krzysztof Szuba, Barbara Pardo, Marzanna Magdoń.
Assessment of dietary habits of selected populations participating in the Pol-Monica programme. Part II. Energy and nutritional values of daily food ration in an urban and rural population.
Żywienie Człowieka i Metabolizm
1990 : R. 17., nr 1, s. 21-29, il., bibliogr. 22 poz.
AP
ORG
58/59
Mirosław Słowiński, Zofia Sekuła, Wera Kulesza, Ryszard Morawski, Elżbieta Sygnowska, Andrzej Pająk.
Assessment of salt intake in certain polish populations participating in the Pol-Monica programme.
Żywienie Człowieka i Metabolizm
1990 : R. 17, nr 1, s. 30-37, il., bibliogr. 26 poz.
AP
ORG
59/59
Jerzy Hennig, Katarzyna Zięba, Zofia Zachwieja, Małgorzata Schlegel-Zawadzka.
Ocena żywienia dzieci hospitalizowanych na terenie Krakowa - analiza wartości odżywczej diety podstawowej.
(Evaluation of the nutrition of children treated in Cracow hospitals - analysis of the nutritional value of the basic diets.)
Żywienie Człowieka i Metabolizm
1990 : R. 17., nr 3, s. 199-207, il., bibliogr. 17 poz.
AP
ORG
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Medyczna UJ